Az Olympus E-450

Az Olympus 2009. március végén, az E-620 után 1 hónappal jelentette be új belépőszintű tükörreflexes gépét, az E-450-et. Az új fényképezőgép egyértelműen az E-420 alapjaira épül, és annak leváltására készült. Az E-620 utáni bejelentés talán nem volt túl szerencsés, hiszen könnyen azt hihetjük, hogy az E-620 újdonságainak egy része az E-450-be is bekerült. Pedig ez csak minimálisan igaz. Tesztünk során fényt derítünk arra, hogy az új TruePic III+ mennyiben befolyásolja a képminőséget, de természetesen szó lesz a szolgáltatásokról és az elődmodellel szembeni különbségekről is.

I. Felépítés

A bejelentéskor közzétett sajtóanyag alapján az új művészi szűrőkön kívül a TruePic III+ az újdonság, amely gyorsabb feldolgozást és kevésbé zajos képeket eredményez. Kisebb kavarodás van a sorozat sebességében, ugyanis az E-450 8 RAW képes sorozata is előrelépésként szerepelt, pedig már a tavaly tesztelt E-420 is tudta ezt a sorozathosszt.

II. Képérzékelő

A képérzékelő a 4/3” típusú szenzorok között a második legnagyobb felbontású. Mérete 17,3×13,0 mm, ekkora felületre 11,8 millió képpontot helyeztek el. Ebből a képalkotáshoz 10,0 millió pixelt használ fel a gép.A szenzornak legfőbb vonzereje a LiveView üzemmód támogatása, melyről később részletesebben is olvashattok.

A NégyHarmados rendszer egyik jellemző tulajdonsága, hogy a képérzékelő negyedakkora területű, mint egy kisfilmes képkocka. Ebből kifolyólag az objektívek gyújtótávolságát 2-vel kell fejben felszoroznunk, hogy az azonos látószöghöz tartozó kisfilmes fókusztávolság értéket megkapjuk. Egy 50 mm-es objektív tehát itt már telének számít, míg egy 24 mm-es még nem ad igazán nagy látószöget.

A LiveMOS szenzorra objektív cseréje alkalmával esetleg felkerülő porszemeket a bekapcsoláskor automatikusan működésbe lépő ultrahangos (SuperSonic Wave Filter) tisztítórendszer rázza le, amelynek működését a váz felső részén elhelyezett kék színű (SSWF feliratú) LED jelzi. Ennek jó hatékonyságáról már többször megbizonyosodhatunk, s a – hogy stílusosan fejezzem ki magam – nagy port kavart szenzortisztító tesztünk során is az Olympus megoldása bizonyult a legjobbnak.

Az érzékenységet ISO100 és ISO1600 között állíthatjuk, a lépésköz 1 Fé. Lehetőségünk van arra is, hogy a szükséges érzékenységet a fényképezőgép állítsa be, amely akár M (teljes kézi) módban is használható. Az ISO Auto beállításánál megadhatjuk, hogy milyen maximális érzékenységet engedélyezünk a gépnek. Legnagyobb felbontásban 3648×2736 képpontból álló fotókat készíthetünk, ezeket RAW (.orf) vagy JPEG formátumban menthetjük el, de van lehetőség a RAW+JPEG módszer alkalmazására is. Ennek során a veszteségmentes és tökéletesen utófeldolgozható RAW kép mellé gyorsan és egyszerűen kezelhető JPEG kép is kerül. Ez főként akkor hasznos, amikor egy eseményről igen sok képet készítünk, biztonsági céllal, s a végén csak a legjobbakat szeretnénk meghagyni. Ilyenkor a JPEG képeket gyorsan átnézhetjük és az eleve hibás felvételeket rögtön törölhetjük is, s csak azokkal a RAW fájlokkal kell foglalkozni, amelyek JPEG ikertestvére is már jó minőségű.

A JPEG képek tömörítési fokát négy lépésben állíthatjuk: SuperFine, Fine, Normal és Basic. A rengeteg sok választható felbontás közül egyszerre hármat tudunk könnyedén elérni, ezeket az L, M és S jelzésekkel illették. A L mód mindig a legnagyobb felbontást jelenti, az M mérethez választhatunk 3200×2400, 2560×1920, 1600×1200 értékek közül, míg az S méret 1280×960, 1024×768 vagy 640×480 pixeles lehet. Az egyes méretekhez beállíthatjuk a használni kívánt tömörítési fokot, amely a korábban említett nevekhez kapcsolódóan 1/12, 1/8, 1/4 vagy 1/2,7 értékű lehet.

III. Optika

Az Olympus E-450-re FT bajonettes Olympus Zuiko Digital, vagy más gyártók (Sigma, Leica) optikáit tekerhetjük fel. Kit kiszerelésben Zuiko Digital ED 14-42mm f/3,5-5,6 objektívvel, dupla kitben az előzőn túl Zuiko Digital 40-150mm f/4,0-5,6 optikával vásárolhatjuk meg a vázat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s